Dirty Dancing

Den amerikanska filmen Dirty Dancing är ett romantiskt drama, med Patrick Swayze och Jennifer Gray i huvudrollerna. Ursprungligen hade den premiär i USA den 21 augusti 1987, senare under hösten samma år hade den premiär i Sverige, närmare bestämt den 23 oktober.

Trots att filmen producerades med en ganska låg budget blev den en stor succé. Den kom att spela in 214 miljoner dollar enbart i biobiljettintäkter. Dirty Dancing var den första VHS-filmen att säljas i över en miljon exemplar.

 

Handlingen
Familjen Houseman reser till ett sommarpensionat som är beläget i Catskillbergen, i New York. Året är 1963. Dr Jake Houseman, spelad av Jerry Orbach, är pensionatets ägares, Max Kellermans, personliga läkare.

Housemans 17-åriga dotter Frances, kallad ”Baby”, har höga ideal och har för avsikt att studera underutvecklade länders ekonomi för att därefter ansluta sig till Fredskåren. I början av vistelsen på Kellermans pensionat, har hon långtråkigt och bråkar med sin syster.

Hon strövar ensam runt på pensionatområdet då hon träffar på Billy, som är kusin med Johnny Castle, som är ledare över den personal, av arbetarklass förstås, som står för underhållningen på pensionatet. Baby blir häftigt förälskad i Johnny som så småningom blir hennes personliga danslärare och partner. Trots att Johnny riskerar att förlora jobbet om han engagerar sig i pensionatets gäster blir Baby och han ett kärlekspar.

Efter det att Johnny anklagats för stöld ger Baby honom alibi, då hon varit i hans stuga med honom vid tidpunkten för stölden. Därmed får Kellerman en anledning att ge Johnny sparken för att ha umgåtts med en pensionatsgäst utanför de aktiviteter Johnny var anställd för att genomföra. Till säsongsavslutningsfesten återkommer Johnny och säger den berömda repliken: ” Nobody puts Baby in a corner”. Han bjuder upp henne till en uppvisningsdans som även imponerar på Babys föräldrar. Underhållningspersonalen på pensionatet bjuder upp gästerna till dans, vilken fortsätter tills filen slutar.

 

Filmmusiken
Albumet med Dirty Dancings filmmusik skapades av Jimmy Ienner. Det låg 18 veckor på the Billboard 200 album säljtoppen och såldes i mer än 32 miljoner exemplar världen runt.

 

Kassasuccéer som Dirty Dancing kan man se, om och om igen, då man har ett tv-abonnemang med ett brett utbud av filmer.

Dirty Dancing 2