Frost

Då den animerade filmen Frost hade premiär i USA den 19 november 2013, markerades slutet på en extremt lång skapelseprocess, den hade då varit i utveckling under 70 år.
Walt Disney själv hade varit med från allra första början.

Frost premiärvisades i Sverige den 31 januari 2014.
Disney firar med filmen Frost en av de största framgångarna på senare år.

Den danske författaren H.C. Andersens saga Snödrottningen har inspirerat filmmakarna. Frost bygger delvis på handlingen i Andersens saga.

 

Handlingen
Prinsessan Elsa av Arendal har krafter som gör att hon kan tillverka is, frost och snö endast med viljans kraft. Elsa råkade i ungdomen orsaka en frostskada på systern Anna. Kungen vände sig då till ett troll som helade Anna och tog bort Annas minne av Elsas krafter. Kungafamiljen isolerade sig under den tid det tog för Elsa att kontrollera sina krafter. För att inte Elsa ska råka skada Anna igen, drar hon sig tillbaka för sig själv. Något som kom att skapa en spricka mellan dem.

Kungen och drottningen dör till havs under en storm då de båda prinsessorna fortfarande är tonåringar.

Efter det att Elsa blivit krönt till drottning över Arendal, uppstår ett bråk mellan de båda systrarna. Elsa tappar kontrollen över sina krafter i det ögonblicket. Varpå hon flyr slottet i panik vilket leder till att hon oavsiktligt försätter kungariket i en evig vinter. I de närbelägna bergen bygger sig Elsa, i sin ensamhet, ett isslott. Ovetande om det, kommer så hennes och Annas barndoms snöman Olaf till liv. Naturligtvis fortsätter berättelsen med nya förvecklingar fram till dess Elsa kommer på hur hon mer effektivt ska kunna kontrollera sina krafter. För det måste väl ändå finnas ett sätt…

 

Priser
Walt Disney Animation Studios vinner två Oscars år 2014 och en Golden Globe, i båda fallen för “Bästa animerade film”.

 

Utsålda hus
I Sverige, bland fler andra länder, blev Frost den mest inkomstbringande animerade filmen någonsin. Frost blev också den mest sedda biofilmen i Sverige under 2014, i april månad, med 636,879 biobesökare. Redan i februari då 169,446 biobesökare hade sett Frost hade den spelat in en summa på 16 miljoner kronor.

I världen som helhet har filmen tjänat över 1,27 miljarder dollar. Vilket gjorde den till den mest inkomstbringande filmen under 2013. Fast det räcker inte med det. Rent historiskt är Frost den mest inkomstbringande filmen gjord av Walt Disney Animation Studios/Walt Disney Pictures. Frost är även den femte mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Vilken blir nästa animerade film att bräcka det rekordet…

Frost 2