Gudfadern

Gudfadern är världens mest kända serie av gangsterfilmer. Den har haft enorm betydelse för genren, för filmkonsten i allmänhet, och för hela vår kultur. De två första Gudfadern-filmerna anses vara bland de bästa filmer som någonsin gjorts. De har till och med haft så pass stor genomslagskraft att riktiga mafiosos har tagit efter karaktärernas stil och manér. Men när filmen gjordes var både regissören Francis Ford Coppola och Al Pacino, som spelar en av huvudrollerna, unga och okända, och studion trodde inte på dem. Det var mycket nära att Gudfadern aldrig blev färdig. Men när den väl kom ut, blev den en enorm hit, som är uppskattad än idag.

Snabb succé blev en klassiker

Gudfadern kom ut 1972 och var baserad på en bok av Mario Puzo. Inspelningen av den första filmen var svår och hade en relativt låg budget. Studion försökte tvinga på Coppola flera ändringar, och var nära att byta ut honom. Men efter att filmen kom ut och fick ett så pass bra mottagande som den fick, kunde ingen längre ifrågasätta Coppolas talang som regissör. Han kom att ha en lång karriär, och har gjort många andra kända filmer. Testa dina kunskaper om Coppola, Gudfadern-filmernas egen gudfader, här: vad kan du om gudfadern? Al Pacino fick sitt stora genomslag i och med hans roll i Gudfadern. Många andra kända skådespelare är med, bland andra Marlon Brando, James Caan och Diane Keaton.

Ett våldsamt familjedrama

Gudfadern-filmernas handling kretsar kring Michael Corleone, den yngste sonen i en italiensk-amerikansk maffiafamilj, under 1940- och 50-talet. Han börjar som en idealistisk ung amerikan som inte vill delta i familjens illegala verksamhet. Men med tiden dras han ändå in i den spiral av korruption, våld och hämnd som är familjens “affärer”. Det börjar som ett försök att axla ansvaret för att skydda dem han älskar i det brutala krig som New Yorks fem maffiafamiljer för mot varandra. Men till slut kommer den väg han valt leda till att han förlorar allt – sin familj och till och med sin mänsklighet. Gudfadern är inte bara en gangsterfamilj, den är ett drama, en tragedi, och ett viktigt verk om amerikansk historia och kultur.