Pulp Fiction

Quentin Tarantino är en berömd amerikansk filmregissör, filmproducent, manusförfattare och skådespelare. Han är också skaparen av filmen Pulp Fiction som närmast blivit kultförklarad. Pulp Fiction är en amerikansk gangsterfilm från 1994 som Quentin Tarantino både skrivit manus till, regisserat och även deltagit i som skådespelare och då med karaktären Jimmie.

Det var på biografen Park i Stockholm som Pulp Fiction premiärvisades i Sverige den 25 november 1994.

 

Tarantinos filmspråk
Pulp Fiction är, skulle man kunna säga, ett skolboksexempel på Tarantinos filmspråk. Hans karakteristiska stil kännetecknas av långa olinjära dialoger med regelbundna hopp i tiden och överraskande vändningar. Scenerna är grova och späckade med blodigt våld.  Allt kryddat med svart humor.

 

Fyra huvudspår
Filmen Pulp Fiction består huvudsakligen av fyra handlingar vilka är kopplade till fyra grupper av karaktärer. Här får man följa Vincent och Jules, Mia och Marsellus Wallace, Butch Coolidge samt Pumpkin och Honey Bunny.

På ett för Quentin Taranito klassiskt sätt knyts dessa fyra handlingar ihop. Allt sker genom mer eller mindre ovanliga och inte särskilt anmärkningsvärda händelser. Huvudkaraktären Vincent, spelad av John Travolta, är den som genomgående möter alla de övriga karaktärerna under filmen. De olika handlingarna visas inte heller i kronologisk ordning vilket också är vanligt i filmer signerade Tarantino.Pulp Fiction 2

 

Handlingarna
Inledningsvis får man se karaktärerna Pumpkin och Honey Bunny på en restaurang. Med dragna vapen, rånar de både restaurangen och restauranggästerna.

Därefter följer introt till handlingen om Vincent Vega och Marsellus Wallaces’ fru.

Torpederna Vincent Vega och Jules Winnfield är på väg till en lägenhet för att hämta en portfölj. Jules läser på ett dramatiskt sätt i bibeln, ur Hesekiel 25:17, och avrättar Brett.

Till övriga huvudhandlingar hör The Gold Watch och The Bonnie Situation. Läs mer om filmen på Wikipedia. Recept på goda snacks till filmen finner man på Matklubben.se.

 

Kända namn i rollistan
Ganska många av filmvärldens storheter står med på rollistan. Till dessa hör bland andra Uma Thurman, Rosanna Arquette, Christopher Walken, John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis och Harvey Keitel.

 

Tarantinos Garbo
Uma Thurman fick sitt breda genombrott med Pulp Fiction och kom att bli en av Tarantinos favoritskådespelare. I november 2014 bevistade Uma Thurman Stockholms filmfestival där hon tilldelades priset Stockholm achievement award.