Searching for Sugar man

Bakom den prisbelönta filmen Searching for Sugar man, finner vi regissören Malik Bendjelloul. Förutom regissör ansvarade han även för manus, klippning och han var även filmens producent tillsammans med Simon Chinn.

 

Dokumentärens handling
Dokumentären handlar om musikern Sixto Diaz Rodriguez. Efter en kort karriär i USA i slutet av 1960-talet glömdes han bort. I början av 1970-talet hade han genomfört en misslyckad konsert och det antogs att han begått självmord på grund av den. Filmens första hälft handlar om två sydafrikanska fans som söker sanningen om Rodriguez, som genom sin musik levde kvar i Sydafrika. Förutom att vara en viktig röst för det vita apartheidmotståndet, kom han att bli en superstjärna där.

 

Huvudfinansiären hoppade av
Då Malik Bendjelloul befann sig i sluttampen av klippningen av filmen meddelar huvudfinansiären att de hoppar av projektet med motivet att filmen ”var skit”.

 

Mottagandet av filmen
Man kan endast konstatera att huvudfinansiären som hoppade av hade fel – rejält fel.

Filmen kom att tas emot mycket positivt.  Den kom att få mer än halv miljon biobesök i elva länder.
New York Times kritiker Manohla Dargis gav den hösta betyg och den utnämndes till en av årets tio bästa filmer. Filmen kom även att bli den bäst recenserade svenska filmen i Sverige år 2012.

Searching for Sugar man är hittills den mest sedda svenska dokumentären på bio och den är även den dokumentärfilm som setts av flest i Sydafrika.

 

Priserna haglar
Searching for Sugar man fick en Oscar för Bästa dokumentär år 2013. Samma år tog den hem de tyngsta priserna för bästa dokumentärfilm i världen; BAFTA, på British Academy’s Film Award, DGA Award på The Directors Guild of America Awards,

WGA Award på The Writers Guild of America Awards, PGA Award på The Producers Guild of America Awards samt ACE Eddie Award på The American Cinema Editors Awards. På filmfestivalen Sundance var Searching for Sugar man öppningsfilm i dokumentärdelen. Där vann den två priser, dels juryns internationella specialpris för bästa dokumentärfilm och dels det Internationella publikpriset.

Sammantaget har Searching for Sugar Man vunnit 27 internationella filmpriser.
Filmen tilldelades även en Guldbagge den 21 januari 2013, för Bästa dokumentärfilm 2012.

 

I en annan värld
Trots de exempellösa framgångarna med Searching for Sugar man, drabbades Malik Bendjelloul av en depression. Blott 36 år gammal valde Malik Bendjelloul, den store storytellern, att ända sitt liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA